Menopozda Genel Yaklaşım

Menapoz... Kadınların korkulu rüyası. Yaşlanma, kemik erimesi vs. vs. kulağa korkunç geliyor. Ama bu dönemeci de sağlıkla geçirmek mümkün.

Öncelikle bu her kadının yaşayacağı bir dönem. Bunu biliyoruz. Ülkemizde ortalama menapoz yaşı 52 yani 50'ler civarı menapoza girişi normal kabul edebiliriz. Bundan erken oluyorsa hele ki 30'larda başlamışsa müdehale etmek şarttır. Kadınlık fonksiyonlarının devam etmesi ve yaşlanmanın geciktirilmesi için takviyeler almak şart. Bu arada şu parantezi açmam lazım. Kadınlar doğuştan belirli bir yumurta rezervi ile doğarlar. Kimisinde biraz daha fazla kimisinde biraz daha azdır. Ergenlik ile birlikte her ay bu yumurtaları kullanmaya başlarlar. Ve elinde hiç yumurta kalmayınca menapoza girerler. Bundan sonra da çocuk yapmak artık neredeyse imkansızdır çünkü  yumurta spermin birleşiminden meydana gelebilecek gebeliğin bir ayağı olmayacağı için gebelik elde edilemez. Menapoza normal yaşta giren biri için bu sözlerin anlamı olmayabilir ancak erken menapoz belirtileri gösteren biri için hayati öneme sahiptir. Gebelik elde etmek için daha acele edilir ve farklı yaklaşımlar uygulanır. Bu işin bebek elde etmek ile ilgili bölümü. 

Bir de işin Hormonal bölümü var ki bu erken ve ya normal yaşta menapoza giren gruplar için aynıdır. Yaşlanmayı geciktirmek için rutin meme ve jinekolojik muayenelerinizi aksatmamak kaydı ile destekleyici tedaviler alınabilir.

 

Hocam; sıcak basıyor, uyuyamıyorum, evde herkes battaniyelere sarılıyor, ben cam pencere açıyorum. Eşimle sürekli tartışıyoruz. Herşeye sinirleniyorum...

Evet bunlar menapoza girenlerin hepsinde olmasa da bazılarında görülen durumlar. Bu durumlara yaklaşımımızda farklı yöntemler ve ilaçlar mevcuttur. Bunlar genelde hormonal sistem üzerinden etki etmekle birlikte FDA düşük doz antidepresan (8 mg paroxetin)ın bu dönemde kullanımını önermiştir. Bende klinik pratiğimde  semptomları azaltmak için hormon tedavisinden önce bu tedaviyi uyguluyor ve yüz güldürücü sonuçlar alıyorum. 

Ek olarak bazı alternatif yöntemler hep gündemdedir. Bu konuya çok dikkatli yaklaşmak gerekir. Bazılar gerçekten işe yararken bazıları ise dönem dönem ortaya çıkar. Birilerinin çok para kazanma hedefi ile insanları kullanır. Aman dikkat. Eğer alternatif tedavilere yönlenecekseniz çok dikkatli olun. Seçecekseniz kadim tedavilere yönelin derim.

Hepinize sağlıklı günler dilerim... 


Randevunuzu Planlayın

Aşağıdaki bilgileri doldurun, ekibimiz en kısa sürede size ulaşarak randevunuzu onaylayacak.

,