Gebelikte Beslenme

                                   

          Gebelikte, özellikle ilk gebelik yaşanıyorsa anne adayı bebeği için hep bir şeyler yapmak ister. Aslında çoğu şey kendiliğinden olmaktadır ama sizin yegane değiştirebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz şey diyetinizdir. Bu konuya çok önem vermeniz gerekir. Fazla kilolu veya fazla zayıf değilseniz gebelikte 8 ile 12 kilo almanız gerekir. Bu kiloların büyük kısmı gebeliğin ikinci yarısında alınmaktadır. Bazı gebeler madem 10 kilo alacağım o halde ayda 1 kilo alayım yanılgısına düşmektedir. Bu yüzden gebeliğin ikinci yarısı geldiğinde fazladan kilo almış olmaktadır. Başlangıçta kilo fazlalığı var ise daha az, kilo çok az ise daha fazla kilo alınması gerekir. Size kesinlikle bir diyetisyen kontolünde gebeliğinizi geçirmenizi öneririm, çok faydasını göreceksiniz.

Peki gebelikte nasıl beslenmeliyim?

Detaylar uzman diyetisyen İlkay ÖNGEN'den...

 

                                                    

 

            GEBELİKTE BESLENME

 

 

 

 

 

 

Gebelik kadın için doğal ve fizyolojik bir olaydır.

Bu dönemde annenin kendi sağlığını idame ettirmesi ve besin depolarını dengede tutabilmesi bebeğin normal büyüme ve gelişimini tamamlayabilmesi açısından annenin yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir.

Bazı özel durumlar hariç annenin çok sıkı bir diyet yapmasına gerek duymayız. Ancak gestasyonel diyabet, hipertansiyon, aşırı ödem oluşması, preeklampsi gibi durumlarda özel diyetler yazılmaktadır. Gebelik başlangıcında anne ideal kilodaysa gebelik süresince 10-12 kg alımı hedefleriz. Ancak kilo fazlalığı varsa daha düşük kilolarda gebeliği bitirmeye çalışırız. Bu dönemde annelerin kilo almaktan korkararak günlük ihtiyacından daha az beslenmesi hem kendıne hem de bebeğine zarar verecektir. Aynı şekilde gereksiz ve aşırı beslenme de zarar verebilir. İlk aylarda bulantı kusma iştahsızlık gibi şikayetler sebebiyle kilo alamayan anneler de endişe etmemelidir. Sonraki aylarda telafisi yapılabilir. Sağlıklı bir annede ilk 3 ayda 0.5-1 kg,sonraki aylarda ise 1.5-2 kg alımı yeterlidir. Biz bu süreçte annenin alması gereken kaloriyi hesaplarken ayına göre 300-500 kalori ek yaparak ve günlük protein, karbonhidrat, yağ tüketimini belirleriz. Mineraller ve vitaminlere de dikkat etmemiz gerekir.

Doktorunuzun siz tavsiye ettiği takviyeleri almanız gerekir. Bu dönemde anemisi olanlarda besinlerle tam anlamıyla demir alımı yetmeyebilir. Demir preparatı tavsiye ederler. Bir de gebeliğin ilk haftasından hatta planlı gebeliklerde daha da öncesinden folik asit tavsiye ederler. Bunların dışındaki vitamin ve mineralleri dengeli beslenerek alabilirsiniz.

Bitkisel besinlerle tek yönlü beslenme, bağırsaklarda parazit, aşırı tahıl tüketimi, çay-kahve tüketiminin fazla olması anemiye neden olur. Bunu engellemek için kırmızı et tüketmek, kurubaklagil kullanmak, koyu yeşil yapraklı sebzeleri tercih etmek, kuru kayısı, kuru üzüm vb. meyveler yemek demir eksikliğinde uygulanmalıdır. Ayrıca bunların yanında C vitamini almak ve kalsiyumdan zengin besinleri tüketmemek gerekir. Arkasından hemen çay kahve tüketilmemelidir. Beslenmenin yetersiz olduğu durumlarda takviye alınması gerekir.

Annenin diş ve kemik sağlığı ve bebeğin gelişimi için Ca(kalsiyum)alımı çok çok önemlidir.Diyette günlük süt ,yoğurt,ayran,peynir,kefir gibi besinlerle bunu karşılarız.D vitamini de emilimini destekler.Günde 15-20 dk güneşin dik geldiği saatte güneş banyosu tavsiye edilir.

Günlük kaloride en önemlisi protein değeridir. Çünkü bebeğin büyüme ve gelişmesinde çok önemlidir. Ancak alınacak proteinin eşit ölçüde hayvansal ve bitkisel olmasına dikkat ederiz.Kırmızı et balık, kurubaklagiller, fasulye, mercimek vb. her çeşitten almanızı sağlarız.Ayrıca etin ve balığın aşırı yağlı olmamasına dikkat edilmeli ve balığın bebeğin zeka gelişimi için özellikle son trimestrde daha çok tüketilmesi omega 3 ve 6 açısından önemlidir.

Bunun dışında diyetin diğer bileşenlerini de sağlıklı şeklide tamamlarız. Karbonhidrat alımına, özellikle lifli olmalarına dikkat ederiz. Posa alımı kabızlık oluşmasını engeller. Ancak bazı gebelerde buna rağmen kabızlık oluşursa ve kramp şikayetleri başlarsa Mg alımı önerilebilir.

Taze sebze-meyve tüketilmelidir. Çok iyi yıkanmalı ve fazla pişirilmemelidir.

Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Az ve sık beslenme hem diyabeti engeller hem de kan şekeri dengeleyerek açlığı engeller.

Yemeklerde iyotlu tuz kullanın.

Yağ tercihinizi zeytinyağı ve az miktarda tereyağından karşılayabilirsiniz.

En önemlisi besin çeşitliliği sağlamaktır.

İçeriği bilinmeyen ambalajsız gıdalardan uzak durun.

Doğal ve mevsimine uygun gıdalar tüketin.

Salam, sosis vb. şarküteri ürünlerinden uzak durun.

Şeker ve tatlı tüketiminizi olabildiğince sıfırlayın. Ağır hamur tatlıları yerine ara sıra sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.

 

 

GEBELİK TAMAMLANDIĞINDA YENİ MACERAMIZ EMZİREN ANNE DİYETİ OLUR. BEBEĞİ İYİ BESLEMEK, SÜTÜN KALİTESİNİ ARTIRMAK, ANNEYİ FAZLA KİLOLARINDAN KURTARMAK İÇİN TEKRAR BİZLERE DANIŞMANIZ GEREKİR.

 

DİYETİSYEN İLKAY AYDIN ÖNGEN

 

 


Randevunuzu Planlayın

Aşağıdaki bilgileri doldurun, ekibimiz en kısa sürede size ulaşarak randevunuzu onaylayacak.

,