Mekonyumlu Amniyon Mayi ( Bebeğin Anne Karnında Kakasını Yapması)

   Normal şartlarda anne karnındaki bebek kakasını yapmaz ve doğumdan sonra ilk kakasını yapar. O ilk kakanın adı 'mekonyum'dur. Anne karnında fetusun üzerindeki stres artarsa (gelişim geriliği, preeklampsi, kan akımı bozuklukları vs...) bebeğin mekonyum yapma riski artar. Buna ek olarak herhangi bir risk faktörü yok ancak günü gelmesine rağmen doğmamışsa (gün aşımı)  geçen gün sayısıyla doğru orantılı olarak bebeğin mekonyumunu yapma riski artar. Yani bebek 40 hafta 1 günlük iken bu risk daha az iken 42 haftalık iken çok daha fazladır.  

 

   

  Bebeğin anne karnında kakasını yaptığı nasıl anlaşılır? Ne yazık ki ultrasonda veya muayenede bunu anlamak imkansızdır. Ultrasonda sıvıyı partiküllü görmek şüphelendirici bir bulgu olsa da bebeğin cildinden dökülen yağsı zararsız tabaka olan verniks de ultrasondaki sıvıyı partiküllü ve koyu gösterir. Özetle annenin suyu gelip de rengini görmeden bebeğin kakasını yaptığını kesin olarak tespit etmek mümkün değildir. 

 

 

 

       Peki bu konu neden önemlidir? Bebeğin kakasını yapmasının ardından, üzerinden geçen zaman ile paralel olarak bu mekonyum yavaş yavaş akciğerine ağzına midesine dolmaya başlar. Özellikle akciğere dolan mekonyum, doğumda alınan ilk nefesle alveolleri doldurarak mekonyum asprasyon sendromu denilen duruma sebep olabilir. Bebeğin oksijenlenmesi bozulabilir. Buna bağlı olarak ek sorunlar yaşanabilir. 

Bu konu gerçekten ciddi bir durum olsa da günümüzde ülkemizde de overtreatment uygulamaları da az değildir. Annenin suyu geldiğinde mekonyumlu görmek direk sezaryen gerekliliği değildir. NST iyi ise bebeğin iyilik bulguları iyi ise doğum eylemi ilerliyor ise normal doğum pek tabi tercih edilebilir. Buna ek olarak doğumda bebek rahat nefes alıp veriyor ise akciğerleri aspire etmenin gerekli olmadığı günümüzde konuşulmaktadır.

      *Özetle bebek strese girerse veya günü geçerse kaka yapma riski artar.

       *Annenin suyu gelmeden bunu %100 anlayamayız.

       *Bebeğin kakasını yapması aşırı korkulacak bir durum değildir.

       *Ona maruz kalma süresi daha önemlidir.

       *Bulgular normal ise normal doğum tercih edilebilir.


Randevunuzu Planlayın

Aşağıdaki bilgileri doldurun, ekibimiz en kısa sürede size ulaşarak randevunuzu onaylayacak.

,